Veteraanisukupolven keski-ikä on jo yli 95 vuotta ja viimeinen iltahuuto lähestyy. Meidän nuorempien velvollisuutena ja tehtävänä on sotilas- ja kotirintamaperinteen vaaliminen, kerääminen, säilyttäminen ja siirtäminen tuleville sukupolville Liedossa. Toimikunta noudattaa kunnan ja seurakunnan strategiaa ja arvoja. Tärkeintä on se, että toiminta on kaikkien kuntalaisten yhteinen asia korostamalla kolmannen sektorin roolia. Tärkein kohderyhmä on koulua käyvät nuoret.

Lietoon 26.4.2019 perustettu Sotien 39-45 Veteraaniperinnetoimikunta sai suuren suosion, sillä Liedon kunnan ja seurakunnan lisäksi mukaan ilmoittautui yli 40 yhdistystä, säätiötä tai yhteenliittymää. Yhdistysten aktiivisuus kuvastaa sitä kunnioitusta, mitä kunnassa koetaan itsenäisyytemme pelastanutta sotasukupolvea kohtaan.

Miehet ja naiset rintamalla pelastivat Suomen, mutta rintamat eivät olisi kestäneet, ellei kotirintamalla etenkin valtavan työmäärän ja vastuun alle joutuneet naiset olisi jaksaneet. Myös nuoret tekivät valtavasti talkoita sota-aikana kotirintamalla ja omalla panoksellaan myös heidän roolinsa oli ratkaiseva.

Kaikki ovat tervetulleita osallistumaan toimikunnan järjestämiin tapahtumiin.

Terveisin Markku Heinonen
Liedon Veteraaniperinnetoimikunnan puheenjohtaja
heinonen.markku10@gmail.com
040 5020831

Tapahtumia:

- 13.3. klo 17.00 Talvisodan päättymisen muistoksi Liedon ja Tarvasjoen sotaveteraaniyhdistykset ja reserviupseerit laskevat seppeleen Liedon ja Tarvasjoen sankarihaudoille. Koronan vuoksi ei järjestetä kahvitilaisuutta. Maskia on käytettävä.

- 27.4. klo 15.00 Kansallinen veteraanipäivä, mahdollisuus seurata koululuokkien seppeleenlaskua Liedon kunnantalon vieressä olevalle Maanpuolustajain kivelle ja Tarvasjoen Veteraanikivelle. Kahvitilaisuudesta ilmoitetaan erikseen. Maskisuositus. Ilmoitus Turun Tienoossa.

- 28.4. klo 10 alkaen siivoustalkoot Liedon sotaveteraanien korsun ja saunan maastossa pidetään pienryhmissä (Vintalantie 521).

- 15.5. klo 10.00 Kaatuneiden muistopäivän jumalanpalvelukset ja seppeleenlaskut niin Liedon kirkossa kuin Tarvasjoellakin.

- 10. ja 11.8. klo 16 alkaen Liedon Korsutupasäätiö tarjoaa lämpimän savusaunan yleisölle niin kauan kuin löylyä riittää, uimapuvut mukaan.

- 23.10. klo 16.00 Tuija Saura ja Helmiharmonikat pitävät Kenttäpostia -konsertin Liedon seurakuntatalolla. Siinä harmonikat soittavat sota-ajan musiikkia ja Tuija Saura lukee appivanhempiensa kirjeenvaihtoa sota-ajalta. Liedon Säästöpankki on lupautunut maksamaan esiintyjien kustannukset. Mahdollinen tuotto kohdennetaan sotaveteraaneille.

- 6.12. Itsenäisyyspäivän tilaisuudet, ilmoitus Turun Tienoossa.

- Vanhat Masiinat edustaja (Mauno Lahtinen) aloittaa seniorien haastattelut entisajan maatalouskoneista, -laitteista ja työtavoista.

Toimintasuunnitelma 2022

Perustamisasiakirja

Veteraaniperinnetoimikunnan jäsenet

PTK 1

TOIMINTAKERTOMUS 2019 - 2021